Jelentős felújítás előtt áll a pécsi Palatinus hotel

Az 1915-ben átadott szálloda épületének nem csak homlokzata, de reprezentatív belső terei is kiemelt értéket képviselnek, melyek megőrzése és felújítása is része a beruházásnak. A hotel konferenciaközponttal, új wellness-részleggel, sky-barral és modernizált étteremmel is kiegészül.

Hamarosan elindulhat a pécsi Palatinus hotel épületének felújítása és bővítése, ugyanis az uniós közbeszerzési értesítő alapján már keresik rá a kivitelezőt. A dokumentumban olvasható leírás szerint a beruházás tartalmaz építészeti, építőmesteri, konyhatechnológiai, statikai, épületgépészeti, erős és gyengeáramú, épületfelügyeleti, tűzvédelmi, felvonó, belsőépítészeti és tájépítészeti munkarészeket is.

Ugyanitt említik azt is, hogy az ingatlan országosan egyedileg nem védett, de a településkép védelmi rendelet „fenntartandó” megjelöléssel helyi védelem alá helyezte, területileg műemléki környezetbe tartozik. Az 1915-ben átadott szálloda épületének nem csak homlokzata, de reprezentatív belső terei is jelentős értéket képviselnek, melyek megőrzése és felújítása is része a beruházásnak.

Az elvégzendő munkálatokhoz tartozik többek között a lépcsőházak átalakítása, a pinceszinten új, korszerű, 600 adagos konyha kialakítása, a földszinti reprezentatív terek megőrzése, részleges átalakítása, az akadálymentes megközelítés biztosítása, felvonók építése, valamint a második szinten lévő Bartók terem kapcsolatainak átalakítása. A szállodai szobákat újjáépítik – egy részük tetőteraszt kap -, családbarát funkciókat alakítanak ki. Az ötödik szinten a tetőterasz részbeni beépítésével a wellness funkció átalakítása és bővítése, valamint új sky-bár létesítése történik meg. A hetedik szinten teljes gépészeti rekonstrukciót végeznek. Felújítják és hőszigetelik a tetőket, ahogyan a homlokzatokat is.

A második szinten a Palatinus és a Nádor szálló konferencia területeihez kapcsolódó teraszt építenek, a gépészeti szellőzés és kémény számára pedig egy tornyot alakítanak ki a Mecsek Cukrászda tűzfala mellett. A konferenciaterület a második szinten lesz. A harmadik szinten tetőkertet, valamint a Palatinushoz kapcsolódó irodai szárnyat hoznak létre.

A Danubius Zrt. 2020 januárjában kötött megállapodást a Hotel Palatinus Kft. és HotelKer Szállodaüzemeltető Kft. társaságokkal a hotel eladásáról. Ugyanabban az évben, nyáron a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban három és félmilliárd forintot nyertek el az épület felújítására. Honlapjukról kiderül, hogy a munkálatok célja az intézmény mai igényszintnek megfelelő magas színvonalra emelése. Mint írják, az ingatlan állapota legutóbbi felújítása (1976-1986) óta jelentősen leromlott, műszaki állapota, termékkínálata és szolgáltatásstruktúrája is elavult. A szálloda háromcsillagosból négycsillagossá válik. A fejlesztés 85 szobát érint. Kialakítanak egy 300 fős, modern konferenciaközpontot, egy új wellness részleget, sky-bart és modernizált éttermet is. A szobák tágasabbá válnak, köztük létrehoznak mozgássérült szobát is, a szálloda mélygarázsában pedig két elektromos autótöltőt. A projektet a tervek szerint 2024 nyarán fejezik be.

Ugyancsak a szálloda honlapján olvasható, hogy a szecessziós stílusú, 70 szobás, háromemeletes épület terveit Pilch Andor készítette Hamerli Imre, a híres pécsi kesztyűgyártó dinasztia tagjának megbízására. 1915-ben készült el, a Pannonia Grand Hotel nevet kapta. Rövid idő alatt Pécs egyik legelőkelőbb, legnépszerűbb helyévé vált. 1923-ban Bartók Béla is adott hangversenyt a nagytermében, ami ma már a zeneszerző nevét viseli. A háború okozta gazdasági válság után bérbe adták az épületet. Végül 1924-ben a Dunántúli Bank Rt. tulajdonába került.
1975-ben kapta a Hotel Palatinus nevet. 1976-tól 13 éven keresztül zajlott legutóbbi felújítása Baliga Kornél és Uherkovich Ágnes közreműködésével.

epiteszforum.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .