Átadták a megújult szigetvári Zrínyi-várat

Átadták pénteken a megújult szigetvári Zrínyi-várat, amelyen több mint kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt három évben.

A Zrínyi Miklós és mártírtársai 1566-os, törökök elleni hősi helytállásáról ismertté vált vár az – országosan 18 kastély és 12 vár fejlesztésével járó – Nemzeti kastély- és várprogram részeként, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 2,063 milliárd forintos támogatásával újult meg.

Átadták a megújult szigetvári Zrínyi-várat. Helyszín Info 2023.

A Dél-Dunántúl egyik legmeghatározóbb – a 2016 óta a Nemzeti emlékhely címet viselő, idén pedig az Év emlékhelye díjat kiérdemlő – műemlékén elvégzett fejlesztések részeként új – egész évben látogatható – attrakciókkal bővült a létesítmény. Megújult a várkert, a várfalsétány, különleges, interaktív kiállítás létesült. A korábban használaton kívüli kazamata épületébe új múzeumi funkciókat telepítettek.

Farsang Csaba, a fejlesztéseket irányító Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezetőigazgató-helyettese a pénteki rendezvényen azt mondta: küldetésük a kezelésükben lévő műemlékek turisztikai célpontokként, közösségi helyekként való működtetése, bevételtermeléssel is együtt járó hasznosítása, ami egyben javítja a vidéken élő emberek életminőségét.
Reményét fejezte ki, hogy a Dél-Dunántúlon jelentős turisztikai célpontként a Zrínyi-várba sok magyar és külföldi turista érkezik majd, ami fellendíti a térség idegenforgalmát is.

Nagy Csaba (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője kiemelte: rendkívül intenzív és szerteágazó munka eredményeként új fejezet nyílhat a szigetvári vár történetében.
A képviselő rámutatott: Szigetváron a gyógyfürdő és a vár komplex turisztikai csomagot kínál a városba érkezőknek. A létesítmények további folyamatos fejlesztése napirenden marad.

Átadták a megújult szigetvári Zrínyi-várat. Helyszín Info 2023.

Vass Péter, Szigetvár polgármestere arról szólt, hogy négy különböző projekt kapcsolódott a vár fejlesztéséhez az elmúlt tíz évben. Látogatóközpont épült, megújultak a sétautak, az utcabútorok, a vár mellett lévő tó, a kazamatasor. Új kiállítótér, vendéglátóhely és konferenciaterem jött létre. Ezekkel a fejlesztésekkel garantálható a műemlék jövője.

A város és a térség további turisztikai fejlesztését szolgálja, ha a jövőben a helyi gyógyfürdő fejlesztése is megvalósul, hozzá kapcsolódóan négycsillagos szálloda épül. A település megközelíthetősége is javul az M60-as autópálya meghosszabbításával – fejezte ki reményét városvezető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .