Átadták a megújult füzérradványi Károlyi-kastélyt

Október 3-án ünnepélyes keretek között avatták fel a füzérradványi Károlyi-kastélyt. Az épület építészeti és funkcionális megújítása 2018 óta zajlik. A projekt több mint 3,1 milliárd forintból valósult meg, a nagyközönség számára pedig már látogatható az épület, az új kiállítás és az együttes hatalmas parkja.

Az ünnepségen Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a szögligeti Szádvár, a tatai Eszterházy-kastély, a mosonmagyaróvári vár, valamint a nádasdladányi Nádasdy-kastély után a Zemplén egyik ikonikus műemléke újulhatott meg a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében.  A kastély keddtől látogatható a nagyközönség számára – tette hozzá az igazgató.

A füzérradványi Károlyi-kastély a felújítása után a kastély Facebook oldalán. Helyszín Info 2021.

A több mint 1,7 milliárd forintos uniós és csaknem 1,4 milliárdos hazai támogatásból megvalósult rehabilitáció során a háromezer négyzetméteres épületben többek között az 1930-as évek kastélyszállójának hangulatát megidéző interaktív kiállítás, a kastély környezetében pedig a több mint 10 ezer négyzetméteres díszpark várja a látogatókat.

A füzérradványi Károlyi-kastély a felújítása után a kastély Facebook oldalán. Helyszín Info 2021.

A munkálatokat a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálta. A műemlék építészeti és belsőépítészeti megoldásaiért B. Szabó Veronika felelt az XYZ Design Labor csapatával. A kiállítás installációit Deigner Ágnes tervezte a Konkrét Stúdiótól. Az együttes október 5-e 10.00 órától lesz látogatható a nagyközönség számára is. A felújított együttest az Építészfórumon pedig kedden, egy részletesebb cikk keretében mi is bemutatjuk.

 

Fotók a kastély Facebook oldaláról

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .