Világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten

Kormányzati fejlesztésként világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten, a Hungexpo területén – közölte a kiállításszervező cég hétfőn.

Két év alatt, határidőre és költségkereten belül végezték el a munkát. A kivitelezési versenypályázaton nyertes legolcsóbb beruházási árajánlat 55 milliárd forint volt, erre kötött a beruházó állami tulajdonú Expo Park Kft. kivitelezési szerződést.
A közlemény szerint a beruházás tervezője a Finta Stúdió, kivitelezője a KÉSZ Zrt., a projekt kormányzati felelőse Fürjes Balázs államtitkár volt. A fejlesztést a terület tulajdonosa, az Expo Park Kft. koordinálta. Az Expo Park Kft. 100 százalékos állami tulajdonú gazdasági társaság, amelyben a tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolja.

Az elkészült beruházások és fejlesztések üzemeltetője továbbra is a Hungexpo Zrt., amely szervezi és rendezi a kiállításokat, konferenciákat, és működteti az infrastruktúrát. A beruházás során felépült az új, több mint 25 ezer négyzetméteres 21. századi konferenciaközpont, egyebek közt kialakítottak egy csaknem 2000 négyzetméteres plenáris termet, ahol egyszerre 2048 résztvevővel tartható ülés, előadás – írták.

Kiemelték, hogy a plenáris terem székrendszere Magyarországon egyedülálló, a széksorok lehetnek teljesen síkban, vagy gombnyomásra emelkedő nézőtérré alakulnak. Egy gombnyomásra pedig hét perc alatt teljesen eltűnnek, a székeket szó szerint elnyeli a föld. Egy másik gombnyomásra pedig 7 perc alatt újra kibújnak a széksorok a földből. Ebben a nagyteremben egy részlegesen süllyeszthető színpad is van, a színpad mögötti falon pedig a legnagyobb magyarországi, 72 négyzetméteres állandó led-fal.
A plenáris termet kiegészíti 24, összességében egyidejűleg 2400 ember befogadására alkalmas, a mobil elválasztófalakkal tetszőleges méretekre alakítható, elválasztható, vagy egybenyitható szekcióterem.
A konferenciaközponthoz csatlakozik egy vele teljesen egybenyitható, vagy tőle teljesen elválasztható 2500 négyzetméteres kiállítási csarnok is a bejárati szinten.

A konferenciaközpont része még egy 2300 négyzetméteres tetőterasz. Az új csarnoképítés és a régi csarnokok felújítása után az új Hungexponak 7 kiállítási és rendezvénycsarnoka lesz. A beruházásban 12,000 négyzetméter zöldfelületet újítanak meg, 1000 négyzetméter új zöldfelületet alakítottak ki. Októberben utolsó lépésként elültetnek 116 új fát.
Évente legalább 200 konferenciával számolva félmillió résztvevőre és 2 millió látogatóval számolnak.

A megújult rendezvényhelyszín adott otthont szeptember elején a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak; szeptember 25. és október 14. között itt rendezik az Egy a természettel című rendezvényt, majd pedig a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót. A Hungexpo a koronavírus járvány után idén novemberben először rendez saját kiállításokat az immár kész, megújult Kongresszusi és Kiállítási Központban: az Otthon Design Ősz és az Automotive Hungary kiállításokat – írták.

A közleményben emlékeztetnek arra is: az üzleti utazók jelentősen – 50-70 százalékkal – többet költenek magyarországi tartózkodásuk során a szabadidős turistáknál. A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint egy üzleti turista átlagosan 35 300 forint költést generált magyarországi tartózkodása alatt 2019-ben.

A Nemzetközi Konferenciák és Kongresszusok Szövetsége (ICCA) kimutatása alapján a konferenciák száma dinamikusan növekszik, 10 év alatt számuk a harmadával nőtt, azonban Budapest helyezése az ICCA rangsorában folyamatosan romlott az elmúlt években. A magyar főváros 2019-ben a 26., 2018-ban a 20., 2017-ben a 12. volt. A Hungexpo bővítésével Budapest jobb ICCA besorolást szerezhet magának, mivel több és nagyobb rendezvényeket lesz képes vendégül látni. Elsődleges cél, hogy Budapest bekerüljön a TOP 10-es listába – áll a közleményben.

MTI 2021. szeptember 20., hétfő 13:04

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .