Megújult a bodajki kastély

Kívül-belül felújították a bodajki kastélyt, emellett a közel héthektáros angolpark is teljesen megújult, valamint megépült egy portaépület, ahol további két kiállítótér jött létre – mondta el a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és az épületben berendezett vadászkiállítás kurátora a szombati ünnepélyes megnyitó előtt rendezett pénteki sajtóbejáráson.

L. Simon László örömének adott hangot amiatt, hogy az egykori Hochburg-Miske-kastélyban teljes egészében magánakaratból jött létre a Bodajki Vadászkastély, amelyben Magyarország legújabb vadászkiállítása látható. A főigazgató megjegyezte, hogy a tárlaton látható trófeagyűjtemény több mint másfél milliárd forintot ér, és magánfelajánlásokból került a kastélyba.

Kívül-belül felújították a bodajki kastélyt, emellett a közel héthektáros angolpark is teljesen megújult, valamint megépült egy portaépület, ahol további két kiállítótér jött létre

L. Simon László elmondta, hogy a klasszicista kastélyépület mellett a közel héthektáros angolpark is teljesen megújult. Megépült egy portaépület, ahol további két kiállítótér jött létre. A kastély és a portaépület együttesen 923 négyzetméternyi kiállítóteret jelent, ezeken felül a parkban található hat üvegpavilon, amelyekben az öt magyar nagyvadfajtát (dámvad, vaddisznó, gímszarvas, őz, muflon) és a magyarországi dúvadakat mutatják be.
A kiállítással kapcsolatban megjegyezte: részben klasszikus elemeket tartalmaz főként trófeák, preparátumok formájában. A 21. századi jelleget újszerű interaktív elemekkel, digitális tartalmakkal hozták létre. Érdekesség, hogy a preparátumok nem üvegfalak vagy kordonok mögött állnak. A látogatók közvetlenül a kiállított tárgyak között járják végig a tárlatot, ezért az csak tárlatvezetéssel, előzetes regisztráció után látogatható.

Kívül-belül felújították a bodajki kastélyt, emellett a közel héthektáros angolpark is teljesen megújult, valamint megépült egy portaépület, ahol további két kiállítótér jött létre

Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy Bodajk környékén több jelentős kastélyt felújítottak a közelmúltban. Ezek mindegyike jelentősen hozzájárul a turizmus fellendítéséhez.
Wurczinger Lóránt, Bodajk város polgármestere felidézte, hogy sokat küzdöttek az épület megmentéséért, amely az utóbbi időben nagyon rossz állapotba került.
Bodajkon a 17. század végén Haas-Hochburg János épített udvarházat, ennek felhasználásával épült meg a 19. század közepén a klasszicista kastély báró Miske József jóvoltából. Építőjéről nincs információ. A szakemberek a stílusjegyek alapján Hild Józsefhez kötik.
Grünfeld Jakab 1893-ban vásárolta meg a birtokot és a kastélyt, amelyen családja az 1940-es évekig gazdálkodott. A háború során megrongálódott épületet 1964-ben újították fel, majd az 1990-es évek elejéig turistaszállóként működött. 2007-ben az önkormányzat eladta, azóta üresen állt. A főigazgató közölte, hogy a beruházás összköltsége 3,2 milliárd forint volt, ebből 1,4 milliárdot a Magyar Turisztikai Ügynökség biztosított a Kisfaludy Program keretében.

MTI 2021. szeptember 17., péntek 17:02

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .